10 magiske julemarkeder i Europa

Posted on

Julen er den mest magiske tid på året i Europa. De historiske gader og pladser overalt står pludselig badet i et blændende lys fra tusindvis af glimtende julelys og lyskæder. 

Juletræer af enhver form og størrelse pyntes med kugler, stads og stjerner, mens hjemlige dufte af æblegløgg, kanelkranse og friskbrændte gran fylder luften. Men intet fanger julestemningen bedre end de ikoniske og traditionsrige julemarkeder, der midlertidigt popper op overalt i byer og landsbyer over hele kontinentet. Her er 10 af de ypperste og mest magiske julemarkedsdestinationer, hvis du vil opleve den ægte, autentiske julestemning i Europa.

Nürnberg, Tyskland

Nürnbergs Christkindlesmarkt regnes for en af de ældste og berømteste julemarkeder i verden med mere end 400 års rødder og historisk arv. De brolagte, snoede gader i den gamle bydel er totalt omdannet til en levende scene fra en anden tid, når hundredvis af de ikoniske, rødmalede trækramboder med sælgere i gamle kostumer og masser af julepynt summer af julehandel, liv og aktivitet. Udover den vanvittige samling af legetøj, keramik, juletræspynt og glaskunstgaveidéer, så fyldes luften også af liflige dufte fra de mange bodebude med varm gløgg, mandler, kager og meget mere.

Wien, Østrig

Den østrigske hovedstad har en helt særlig stolthed, når det kommer til jul og julemarkeder. Her summer og bobler det rundt omkring i gaderne af over 20 forskellige store og små julemarkeder. Det mest kendte og populære er dog uden tvivl Markt am Hof inde i selve hjertet af den smukke, gamle bydel, hvor over 200 forskellige sælgerboder bugner af gaveragelser, julepynt og delikate, hjemmelavede julespecialiteter. Men også mere fredelige områder som Schloss Belvedere, Karlsplatz og Schloss Schönbrunn summer af julemarkeder med masser af stemning og lokale sælgere.

Strasbourg, Frankrig

I den idylliske Alsace-region i Nordøstfrankrig har man bevaret mange af de traditionelle, tyske juletraditioner til perfektion, og ingen steder gør de det bedre end i Strasbourgs ikoniske og stemningsfyldte Christkindelsmärik. Dette store, historiske julemarked har siden 1570 bragt den gamle Strasbourg-bydels gader og smøger til live med hundredvis af sælgerboder, betydeligt julepynt og lokale delikatesser. Men den helt særlige charme stråler virkelig ud fra Strasbourgs katedral, hvis rolige stearinlysskær sender hyggen og den romantiske stemning ud til de små snoede stræder og bindingsværkshuse i de middelalderlige kvarterer.

Tallinn, Estland

Julemarkeder virker bare mest magiske og hyggelige, når de befinder sig i gamle, historiske bymiljøer, og den estiske hovedstad Tallinn har så absolut formelen til at få julestemningen til at flyde. På den gamle bys Rådhusplads har der ligefrem været afholdt et traditionsrigt julemarked hvert eneste år siden 1441. De små, snoede stræder med sælgerboder, masser af julepynt overalt og de mange små cafeer og restauranter i bindingsværkshuse gør det hele ekstra stemningsfyldt og autentisk. Spændende kunsthåndværk, hjemmebagte delikatesser og masser af hyggelig julebulder er bare nogle af bodernes tilbud.

Prag, Tjekkiet

Der er næsten ingen bedre kulisse for romantiske julemarkeder end Prags historiske bymidte og smukke bygningsværker, der bærer præg af århundreders charme. Den czechiske hovedstad byder da også på en håndfuld traditionsrige julemarkeder spredt ud omkring byens gamle centrum, men absolut højdepunktet er det stemningsfulde julemarked på Vaklavák-pladsen lige ved siden af det ikoniske Gammel-Rådhus-Torvet. Her summer det af liv i boderne med handel af alt fra kunsthåndværk og smukke brugskunst til hjemmelavede julesmåkager, juledekorationer og det fineste juletræspynt.

Budapest, Ungarn

I Budapest summer der også af julestemning flere steder i byen, når kulden sætter ind. De to helt store, traditionsrige julemarkeder ligger foran Budas storslåede Vajdahunyad-borg og den mere centrale Vörösmarty-plads. På slotsmarkedet breder duften af varm, ungarsk rødvin og gløgg sig over hele området og blander sig med aromaen fra de mange pølseboder og bagere. På selve Vörösmarty tær får man samtidig via de mange boder og udstillere et godt indblik i ungarske håndværkstraditioner med masser af flotte og kulørte kunstværker, julepynt og brugskunst.

Bath, England

I den hyggelige engelske badeby Bath holder man om nogen de gode, gamle juletraditioner i hævd. Blandt byens smukke georgiske arkitektur og bindingsværkshuse finder man et meget stemningsfuldt og populært julemarked i den maleriske gård mellem de romerske badehuse og Bath Abbey. Her summer og bobler gaderne af stemning med hundredvis af boder med unikke gaveragelser fra lokale kunsthåndværkere, lokale delikatesser og lækkerier perfekte til at nippe til i den kolde decemberkulde. Det hele suppleres af livlig julemúsik og masser af hygge til at slå storbystemningen ihjel.

Bruxelles, Belgien

I Belgiens hovedstad Bruxelles er julen og julemarkeder en særlig oplevelse. For udover det traditionelle med gløgg, julekager og masser af levende julemusik, så fyldes Bruxelles’ julemarkedslokationer som det centrale Grote Markt og områderne omkring St. Katharina af lokale belgiske håndværkere og delikatesser. Det betyder masser af fristende varm chokolade, pralineer, gaufres og meget andet sødt at forkæle smagsløgene med under eller efter en intens shoppetur.

Zagreb, Kroatien

I den kroatiske hovedstad Zagreb summer det af julestemning overalt i bymidten, når december måned nærmer sig. Men centerscenen er helt klart byens store og flotte katedral, hvor der vokser et stort, men stemningsfuldt julemarked frem på den tilstødende plads. Her kan du finde hundredvis af boder med kunsthåndværk, julekranse, gaveragelser, grillpølser og hjemmelavede delikatesser side om side – alt sammen med masser af musikalske indslag fra scener og koncerter og lys og lyd fra alverdens hjørner.

Rovaniemi, Finland

Og for den ultimativt juleagtige og magiske destination i Europa, ja så må vi helt derop i den arktiske cirkel til Rovaniemi, der ligger lige på Polarcirklen i Lapland. For denne by i Nordfinland er nemlig ingen ringere end Julemandens officielle fødeby! Når først julemåneden december rammer, går det virkelig løs med at skrue fuldt op for julehyggen og -stemningen. Pladsen rundt om den store hvide katedral forvandles til et eventyrligt julelandskab af snedækkede trækramboder, glitrende julelys og fyldt med dufte af gran, kanel og varm gløgg.

Overalt summer det af aktiviteter, julekoncerter, værksteder og naturligvis julemandens eget hovedkvarter – det kæmpe julemandensland, hvor man kan opleve alverdens juleaktiviteter og forlystelser som rensdyrpark, juleværksteder og ikke mindst selve julemandens hule. Fra ogni kant mødes du af den ikoniske nissehue og røde dragt. Det er julehygge i absolut overkultur og et must for alle, der virkelig elsker december-måneden.

Uanset hvilken af disse magiske julemarkedsdestinationer i Europa du vælger at besøge i år, vil du med garanti blive overvældet af ægte, autentisk julestemning og summen af lokale traditioner, delikatesser, kunsthåndværk og hygge. Det er lige før, man kan høre klokkerne kime derhjemmefra over julefrokosten og den søde duft af gamle julebagværker. Så pak Den varme vinterjakke, huen og vanterne, og rejs grønt ud for at opleve de helt særlige julemarkedshyggeoplevelser i denne del af verden. Den stemning får du virkelig ikke andre steder.